Naptár

2010. május
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Az Eurovízió 2010 szervezői bajban vannak Szerbia térképével Koszovó miatt

Tudósító: Szalma Róbert
Forrás: srbijanet.rs – old.eschungary.hu

A Norvég Eurovízió szervezői szándékosan eltorzították Szerbia térképét, amely a dalok közti képeslap részeként jelent meg – írja a srbijanet.rs. Szerintük az első elődöntőn a térkép a déli tartomány, Koszovó nélkül lett megmutatva. Ahogy a médiából kiderül, a dalverseny szervezői elismerték, hogy Szerbia déli határai nem egyértelműek, ezért nem egyértelmű, hogy Koszovó hiányzik-e vagy sem.

„Senki nem szerette volna megsérteni a szerbek érzéseit azzal, hogy törlik a térképről Koszovót, de a norvég házigazdák nem szerették volna azt sem, ha Koszovót Szerbia részeként tüntetik fel, azért sem, mert Norvégia az elsők között ismerte el függetlenségét.” Mondta a ’Kurir’-nak Justin Ebenek az idei Eurovíziós Dalverseny szervezői csapatának egyik tagja. Ebenek hozzátette, hogy a szerb delegáció a műsor előtt láthatta a képeslapot, mely ellen tiltakozott.
„Nehéz lesz bármit is változtatni. Mi mindannyian, akik részt vettünk a szervezésben úgy gondoljuk, hogy így a legjobb mindenki számára. Ez a rendezvény politikamentes, és az is kell hogy maradjon” – tette hozzá.
Duška Vučinić, az RTS képviselője megerősítette, hogy a delegációjuk rögtön reagált a térképre mely nem tartalmazza Koszovót, de még mindig nem tudni, hogy a döntőn másként fogjuk-e látni Szerbia körvonalait, mint az elődöntőn. „Ez egy olyan dolog, amit mi résztvevők nem igazán tudunk befolyásolni. Elküldtük tiltakozásunkat és várjuk a javítást, de még mindig nem kaptunk választ” – mondta Vučinić.
A képeslap animációján nem teljes Szerbia térképet látunk, és gyorsabban átvált a következő képkockára a többi országhoz képest. A szerb fórumokat böngészve megoszlik a hozzászólók véleménye. Van aki azt írja: ….kit érdekel, már rég nem Szerbia része. A másik része viszont nem hagyja annyiban.

23 hozzászólás Az Eurovízió 2010 szervezői bajban vannak Szerbia térképével Koszovó miatt

 • Graffy

  ez egy vicc….

 • Namex

  Remélem , ezzel senkit sem sértek meg , de Koszovó már tényleg kijelentette a függetlenségét . Nem tudom , hogy ez miért ilyen nagy probléma … A Földrajz Atlaszom már a Vajdaságot is külön államként hozza fel … Ebből már szerintem nem kéne olyan nagy ügyet csinálni … :S

 • Zsolesz

  Először is, Koszovó még akárhogy is vesszük nem független állam, viszont már nem is Szerbia része, szóval ez tényleg egy vitás kérdés!!! Nekem teljesen mindegy, meg sokaknak az, de van aki nem tágit! Ami pedig engem illet, valóban nem volt összhangban a nemzetközi joggal az, ahogy Koszovó „függetlenné” vállt!

 • Ez már nagyon-nagyon „kákán való csomó keresés”. Én úgy tudom, hogy Kosovo már jövőre debütálni szeretne, és akkor nem igen tüntethetik fel Szerbia részeként … Maradjanak a fotelben a szerbek, és nézzék a dalversenyt, és hagyják békén az albánokat!

 • Namex

  Hát én kíváncsi vagyok , hogy mit fognak kerekíteni ebből … :S

 • Dani

  Namex! Megnézném azt az atlaszt! 😀

 • Zsolesz

  Koszovót nem ismeri el az ENSZ mint független állam, amig pedig nem ENSZ tag, addig nem lehet tag máshol sem, tehát európai szervezeteknek sem! A függetlenség teljessége pedig elengedhetetlen az eurovizióhoz, szóval valószinű hogy Koszovó jövőre nem debütál, sőt, egy ideig valószinüleg nem!

 • Jillian

  Azért nem ilyen egyszerű a helyzet.
  1. Koszovó kikiáltotta a saját függetlenségét, de több ország is van, ami ezt nem ismerte el. Addig meg nem lehet önálló állam sem.
  2. Pont Szerbia volt az egyik ilyen. Jugoszlávia az elmúlt kb. 20 évben apró részeire bomlott szét, ezért is nehezebb ezt nekik megemészteni.
  3. Náluk sokkal, de sokkal erősebb a nemzeti öntudat és a nacionalista nézetek, mint nálunk. Ezért is szívügyük ez. (Tapasztalatból tudom.)
  Idáig ezek alapján én simán kirajzolnám Koszovót is, de …
  4. Koszovó már kikiáltotta a saját függetlenségét, és legalább annyi ország el is ismerte ezt, mint amennyi tiltakozott ellenük.
  5. Ha jól tudom, ők is szeretnének indulni a versenyen.
  6. Nekik is megvan az ő SAJÁT, KÜLÖN közszolgálati TV-jük, ami a versenyt is közvetíti, ilyen alapon jogos, hogy saját versenyzővel is induljanak, és ne jelöljék őket a tárképen.

  Ezután döntsön mki, hogy mit rajzolna a térképre! Mert politikailag igenis még egybe vannak, de kulturálisan meg az élet sok más területén nagyon is külön.
  Lehet, hogy ez a szervezési folyamatok során nem tűnik olyan nagy súlyú dolognak, de azért szerintem egy ilyen költségvetésű eseménynek, igenis ügyelnie kellene a részletekre.

  Ui.: a Vajdaság nagyon is Szerbia része. Igaz, hogy külön TARTOMÁNYként (nem állam!) van jelölve, de szó sincs olyan kiválási szándékról, mint pl. Koszovó esetében volt .

 • silvamarius

  szerintem ezt jól oldották meg a norvégok. Főleg, ha már ők is elismerték Kosovo-t.

 • Na már csak 8 óra és meg lesz a nyertes 😀

 • Nos az atlaszos dolognál félreírtam egy kicsit 😀 Nos nem külön államként , de Szerbiától elválasztva mutatja 😀

 • Máté94

  15:17-hez számítva 8 órára lesz meg a nyertes és az pedig Németország lesz.

 • Patrik

  Hát ha Németország nyerne akkor ugyanolyan viccnek számítani mikor Dima Bilan megnyerte :S

 • zizu02

  Dima BIlan miért volt vicc?

 • Klau

  Miért nem lehet már abbahagyni ezt???????
  Már rég nem tartozik Koszovó Szerbiához!!!!!!!
  Különben is a Szerbek egy K…….nem írom le!!!Elvettétek az Albánoktól Koszovót,szégyelhetitek magatokat,de nagyon!!!!
  Hát nem sül el a pofátok?????Ki fosztottátok egész Koszovót!!!!
  Tankos köcsögök!!!!!!!!!!!!!!Húzzatok Haza mindnyájan!!!!!!
  Én veled vagyok Albánia és Koszovó!
  FOREVER!!!!!

 • Klau

  Bocsika,ezt még le kell írnom,lehet,hogy egy kicsit csúnya lesz!
  Mindenki Albániát basztatja,hogy ilyen hülye emberek,meg olyan gonosz,rossz ország,meg háborús…….ÁJJ..ha a Szerbek nem éheznek rá más országra mint például Koszovóra,és nem támadják be egész Koszovót és Albániát a geci katonáikkal,akkor az Albánok,tök nyugisak lennének,és semmi probléma nem lenne,és senki nem mondaná az Albánokra,hogy egy”geci háborús faszok”!Pedig egyáltalán NEM azok!!!!!!!Ha például mondjuk a Szerbek még Magyarországból is akarnának csípni egy kicsit,akkor mi is ugyanúgy dühösek lennénk,és meg akarnánk ezt akadályozni!Ugyanúgy mint az Albánok!Nah mind egy,Annyit még,hogy mindenkit megkérek,hogy ne mondjátok az Albánokra és a Koszovói Albánokra,hogy egy idióta háborús emberek,mert én Tavaly myáron voltam Albániában,és egy szeretetre méltó kedves segítőkész emberek,nem úgy mint a Szerbek!És azt üzenem a Szerbeknek,hogy lőjenek a saját országrészükbe,és nyugaggyanak meg végre,jah és ha végképp nem javulnak,akkor nőjenek fel!!!!!!!!!!Elnézést kérek attol aki ezt olvassa,hogy iljen trágár szavakat vagy mondatokat használtam!De ez csak az igazamért és az Albánok igazáért írtam!És elnézést kérek még a jó,kedves Szerbek-től is,akik nem bántják a Koszovóikat!

  Köszönöm!

 • ubulthebest

  Klau, lehet hogy félreértek valamit, de a szavaidból az jön le, hogy véded az albánokat valaki(k) elől. Én nem olvastam olyan kommentet, ahol szidták volna. Csak tényeket hoztak fel a két álláspont mellett. Szerintem túl reagáltad. Itt szerintem senkinek nincs baja az albánokkal.

 • Máté94

  Szerbia elcsípte Magyarországtól a Vajdaságot.Szóval ezekután csipkedjék magukat.

 • Zolecs

  na puff és akkor mivan.
  szerintem senkit nem érdekel hogy ott van e koszovó vagy sem.

 • Rita

  Szerintem meg Szerbiát is meg lehet érteni. Nemrég voltam egy előadáson, és ott azt hallottam, hogy Koszovó területe a szerb kultúra bölcsője, ezért ragaszkodnak hozzá olyan veszettül, az albánok csak odavándoroltak, mint ide a cigányok például. Remélem, nem dezinformálok senkit, csak azt szeretném mondani, hogy nagyon nehéz megérteni nekünk, miért olyan fontos ezeknek az országoknak a saját igazuk.

 • koliver

  Ritának igaza van!
  és…kedves Klau… ha ennyire szereted az albánokat… mit szólnál ahhoz, ha pl. mondjuk bevándorolnának! a dél-alföldre az albánok, és azt mondanák, hogy mától ez egy független állam! Szerbeket az albánok űzték ki először Koszovóból és még több albán telepedett oda le. Nézz már meg egy Történelmi Atlaszt is… vajon, ott hol látod azt a felíratot, hogy Szerb Királyság? vagy Császárság? csak nem koszmet szívében…hmm..??
  Ja, és az ENSZ soha nem fogja elismerni Koszovót, mert Oroszországnak vétó joga van, ő meg nem fogja elismerni függetlenségét! Tehát Szerbia magában foglalja Koszovót és Vajdaságot, És a középső országrészt!

  Ui.: EU-s országok már csak személyivel is beléphetnek Szerbiába!

 • Hopszi

  Az értetlen hozzászólásokat olvasva nem értem, a magyaroknak miért fáj még mindig trianon…

 • Népszavazás kellene,Koszovóban, és Vajdaságban is mint Sopronban volt. A lakosság döntsön, ne a politikusok.