Naptár

2009. május
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió az M2-n: Szlovákia

slovakiaTudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

A Dalfesztivál hónapjába lépve először a hosszú idő után visszatérő Szlovákia jelöltjeit, Kamil Mikulčík-ot és Nela Pocisková-t láthatjuk majd először az M2-n. A duó a „Leť Tmou” című számot nevezte be a versenybe, és meg is nyerte vele a színvonalas válogatót. A dalt Rastislav Dubovský szerezte, a szövegíró Anna Žigová és Petronela Kolevská volt.

Nela Pociskova

Nela-t jól ismerik hazájában: a színész-énekesnő már több musicalben, és közkedvelt TV-showkban is szerepelt. 1990-ben született Szlovákia fővárosában, Pozsonyban – itt él, és az itteni konzervatórium harmadéves tanulója. A hírességet először a West Side Story Maria-jaként láthattuk a színpadon, majd egy közkedvelt tévéfilmsorozat, a Ordinácia V Ružovej Záhrade állandó szereplőjeként láthattuk, és ez meg is hozta neki az igazán nagy népszerűséget.

Kamil Mikulčík

A csapat férfi hangját adó Kamil 1977-ben, november 18-án született Nagyszombatban. Az egyik pozsonyi egyetemen végzett, de azalatt egy előadó-képző akadémián is tanult. Rengeteg darabban játszott és játszik még most, a Dalfesztiválra való készülés napjaiban is.

Rastislav Dubovský

Rastislav 1976. október 8-án jött a világra, a szlovák képviselő-együttes zongoristája. A pozsonyi zene-dráma akadémián diplomázott, komponistaként, de tanult Bécsben is. Már több díjjal is büszkélkedhet: 1999-ben a legjobb zeneszerzőnek járó Reichenau díjat, 2000-ben szintén a dallamgyártásért a SOZA nevű trófeát kapta meg, ez utóbbit Woodwind Quartet című művéért. Ratislav keze alól leginkább zenekari művek és kamarazenei dalok kerülnek ki, de komponál musical-eket, televíziós főcímdalokat és gyermekeknek szóló muzsikát is rendszeresen, Szlovákiában és külföldön egyaránt.

Jan Pospíšil

A csellóművész játékát először a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház zenekarában hallottuk. 2001-ben végzett az egyik pozsonyi, művészeti felsőoktatási intézményen, mostanság pedig orvosi tanulmányaival van elfoglalva. Brno-ban, a konzervatóriumon is lediplomázott. Ezután sikeresen szerepelt különböző megmérettetéseken: Ceske Budejovice-ban, az országos kamarazenei versenyt megnyerte, harmadik helyezett lett egy nemzetközi csellófesztiválon, egy másik rendezvényen, a dobogó második fokára pedig egy csehországi fellépéséért léphetett fel. Napjainkban a szlovák egyházi konzervatórium tanítója, emellett tagja a Čelisti zenekarnak, a pozsonyi kamara- és a fesztiválzenekarnak, amellyel már fölléptek például Írországban és Észak-Írországban is. Koncertezett Európa szinte minden pontján, Szlovákiában, Finnországban, Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Lengyelországban, Ausztriában, Spanyolországban, Írországban, de a távoli Japánba is eljutott már.

Szlovákia Magyarországgal közösen, a második elődöntőben fog fellépni 8-as rajtszámmal, így számítanak a magyar nézők szavazataira is. Ma este az m2 híradó után láthatjuk videójukat.

15 hozzászólás Eurovízió az M2-n: Szlovákia