Naptár

2009. május
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2009: Nézettség

eurovisionrussTudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.comesctoday.comnezettseg.blog.hu

Az Eurovízióra rámondhatjuk, hogy általában népszerű program, emellett vannak országok, ahol kevesebben nézik, aminek több oka is lehet. Vagy hiányzik a hatékony népszerűsítés, vagy csak rosszul szerepel az ország, és ha nincs kinek szurkolni, akkor kevesebben nézik. Ausztriában nem volt kinek szurkolni, ott a tévénézők 22%-a nézte a szavazást, Görögországban pedig szinte minden televízióval felszerelt háztartás azon izgult, hogy Sakis Rouvas újra Athénba hozza a rangos versenyt, 87%-os közönségaránnyal. Nézzük a részleteket!

Görögország
Az ERT görög köztelevízió nézettsége elérte a 87,5%-ot, az éppen tévé előtt ülő nézők közül ennyien izgultak a görög versenyző pontjaiért. A műsor elején még „csak” 70%-nál jártak, majd a 87,5%-os eredményt 23:45 és 23.59 között érték el annak ellenére, hogy nyilvánvaló volt Norvégia győzelme akkorra.

Ausztria
Meglehet, hogy Ausztria soha többé nem fog Eurovíziót közvetíteni a mostani nézettségi adatok fényében: a nézettségi mutatók körülbelül 10%-kal estek a tavalyihoz képest, bár idén csak a szavazást közvetítették. Tavaly 31%-os közönségarányt értek el, idén csak 22-t. Az ORF 2007-ben képet vissza a versenytől, a politikai szavazás erős bírálata mellett. Emellett az a 22% nem mondható nagy bukásnak, lehet hogy jövőre mégis elgondolkoznak a részvételen.

Németország
A versennyel foglalkozó német NDR regionális köztelevízió elégedett az eredménnyel, több mint 7 millió nézővel túlszárnyalták a helyi Megasztár múlt heti nézettségét is túlszárnyalták, ez 35%-os közönségarányt jelent. Annak ellenére figyelemre méltó ez a növekedés, hogy nem rendeztek idén nemzeti döntőt, ráadásul a német dal előrejelzései is vegyesek voltak, végül a 20. helyen végeztek a döntőben, ahová egyébként is automatikusan bekerülnek.

Portugália
Az Eurovízió volt a második legnézettebb músor szombat este Portugáliában, körülbelül 1,3 millió néző követte nagy izgalommal az eseményeket. A verseny döntője 37,5%-os közönségarányt és 13,4%-os nézettséget ért el. a reggeli újságokban a következő címekkel lehetett találkozni: „ismét nem egy győztes dal”, „Norvégia nyert, Portugália 15.”, „Norvégia babaarcú hegedűse győzött”, mégis sokkal több cikk jelent meg a moszkvai melegfelvonulással kapcsolatban.

Románia
A TVR közszolgálati televízió adatai szerint 2,6 millió nézője volt a moszkvai döntőnek. Közreadták a zsűri munkáját is, melynek egyik tagja Luminita Anghel (ESC 2005 – Románia) volt. A szakértők izlandnak adták a 12 pontot, Moldova a második lett, összesítve a televotinggal a pontokat, az északi szomszéd lett díjazva maximális pontszámmal.

Izrael
Az első elődöntő nagyon kiábrándító 8,8%-os közönségaránnyal büszkélkedhet, ami 160,300 nézőt jelent. a második elődöntőt a tavalyihoz képest 1%-kal többen nézték, ez 5,9% közönségarányt és 107,100 nézőt jelent. A döntőre végül elérték a 30,7%-ot, így aznap este a második legnézettebb műsor lett Izraelben (a „The Survivor” lett az első helyezett a 10-es csatornán).

Franciaország
A France 3 legyőzte szombat este nagy riválisát, a TF1-et, ahol a Legyen Ön is Milliomos ment. Elérték azt a népszerűséget, amit legutoljára 1995-ben sikerült, átlagosan 5,71 millió néző drukkolt Patricia Kaas-nak. A helyi média szerint egy ilyen hatalmas sztár küldése, illetve a média nagy érdeklődése segített abban, hogy ilyen sok nézője lett a döntőnek.

Törökország
Nem túlságosan elégedett a helyi sajtó, mivel Hadise nagy sztár, teljesítményét a top 3-ba várták.  Ennek ellenére szép nézettséget hozott. Az első elődöntő nézettsége 9,28% lett (22,97% share), a második elődöntőre nagy esés voltt a jellemző, 2,37% nézettséget értek el (6,20% share). A döntő óriási sikert hozott, a 21,54%-os nézettség 8,54% közönségarányt jelent, amivel a török média aznapi legnézettebb programjává léptette elő az Eurovíziót.

Nagy-Britannia
Az idei Eurovízió átlagosan 35,5%-os közönségarányt hozott a BBC One-nak, ahol a döntő volt közvetítve. A legnagyobb sikernek az tekinthető, hogy az ITV-n futó tehetségkutató műsor nézettsége 7 hét óta most először csökkent 10 millió néző alá, ami egyértelműen az Eurovíziónak tudható be. A döntő körülbelül 6 millió nézőt szippantott el a „Britain’s Got Talents”-től, és akkor érte el a nézettség a 9,8 milliós csúcsot, amikor Jade elérte 2002 óta legjobb helyezését országának, az 5. helyet. A nézettség egyre emelkedik: Tavaly 8,6 millióan nézték meg, hogyan kerül Andy Abraham utolsó helyre, 2007-ben pedig 8,77 millióan drukkoltak azért, hogy a Scootch ne az utolsó 4 helyezés egyikét érje el, mégis a 23-ak lettek.

Spanyolország
a spanyoloknál idén nagy visszaesés tapasztalható a nézettségi adatok szerint. Az utóbbi évek harmadik legrosszabb eredményével így is 35,9%-ot sikerült kihasítania 5,1 millió nézőnek a spanyol „tévétortából”. A legmagasabb eredményt tavaly érték el, amikor Rodolfo Chikilicuatre a 16. helyen végzett, ez 9,336,000 nézővel 59,3% közönségarányt jelent. A 2001 óta a leggyászosabb év a 2007-es volt, a D’Nash a 20. helyezést érte el a döntőn, de ez így is 28%-os közönségarány.

Norvégia
A 2009-es Eurovízió döntője Norvégiában is megnyerte a versenyt, a 2,003,000 nézővel az ország lakóinak körülbelül a fele ült a képernyők előtt, szurkolva Alexander Rybaknak. Fél millióval több nézőtt vonzott a 2009-es verseny a tavalyihoz képest, amikor az akkori norvég versenyző, Maria Haukaas Storeng 5. helyezést ért el. Rybak azóta vált nemzeti ikonná, amióta megnyerte az MGP nevű nemzeti döntőt, ahol az eddigi legnagyobb szavazatszámot kapta dalára a verseny történetében (is).

Magyarország
A nezettseg.blog.hu információi szerint az Eurovízió átlagos nézőszámot eredményezett az MTV-nek, a verseny vége felé sokan átkapcsoltak a kereskedelmi tévékről, amikor közelgett a szavazási eredmények ismertetése. A keddi első elődöntő 418,000 nézőt vonzott, ez 11,7%-os közönségarányt jelent. Csütörtökre, amikor Ádok Zoli is fellépett a színpadra, a közönségarány felment 12,1%-re. A döntő napján a Visszaszámlálás című műsorra 405,000 néző volt kíváncsi, ez 10%-os közönségarányt jelent, a döntőt átlagosan 384,000 néző nézte végig. A bejegyzés szerint csütörtökön és szombaton a dalverseny utolsó harmadát többen nézték, mint a TV2-t. Itt már valószínűleg kedvezőbb számokat kapnánk, de erre vonatkozóan nincsenek pontos információink – egyelőre.

12 hozzászólás Eurovízió 2009: Nézettség

 • Moldova inkább keleti szomszédja Romániának.
  Csütörtökön Fábry miatt nézték kevesebben, gondolom. Amúgy ha nem indulunk, és más műsort tesznek be, akkor sem hozott volna többet az mtv-nek. Habár olcsóbban jöttek volna ki, mert ugye költeni kell a nevezésre, a közvetítésre (Gundel utazása, szállása), a hazai zsűri sem ingyen ül össze, még még vagy 1000 dolog, amire nem gondolunk. Apróságok, de összesen valószínűleg költségesebb, mintha egy sima filmet tennének be. Ezt most csak azért mondom, hogy ha faragni kell a költségvetésből, annak bizony lehet áldozata az Eurovízió.
  Ezért nem lenne meglepő döntés, ha a tv önkényesen felkérne egy népszerű hazai előadót, hogy képviseljen minket, mert bár sokaknak nem tetszene, csak így biztosított a magasabb nézettség.

 • Gabesz

  11,7% nem mondható átlagosnak az mtv-nél sztem…amugy én biztos vagyok abban hogy jövőre indulunk …sztem egy olyan nf kéne ahol fölkérnek 3-4 előadot hogy énekeljenek 2-3 számot és azok közül lehetne választani

 • svencsike

  A görögök aztán jól nyomták nézettségileg:D:D:D

 • svencsike

  Én amúgy csak azért félnék attól, hogy a közönség döntsön itthon, hogy ki megy az eurovíziósra, mert 90%-ra veszem, hogy ilyen Lola-kategória jutna ki a sok tini szavazata miatt.
  Komolyan, nem tudom melyik megoldás lenne a jobb

 • Gabesz

  Hát 2008ban se jutott ki…de az szinte tényleg 100% hogy lassut küldünk:D

 • SzZ94

  Hát, a nemzeti döntővel elég jól kaszálnánk, 2008-ban pl 750ezren nézték, és még jó sokan kapcsoltak oda… Azért furi, hogy egy nf nézettebb, mint egy escdöntő…

 • Zoey

  Várj Magyarországnál teljes lakosságban csütörtökön nem 8,5, hanem 12,1 % a nézettség! Nálad kevesebb a százalékos eredmény, mint a keddi!

 • Jaa! Én „a közönségarány felment 8.5%-re” részt nem keddhez képest viszonyítottam, hanem hogy aznap este, ahogy ment a műsor, és úgy emelkedett… 🙂

 • István

  Egy nemzeti elődöntő is kihozhat népszerű előadót győztesnek, nemcsak a felkérés, a későbbi nézettség miatt azonban sokkal jobb lenne.A nemzeti elődöntőben is a legjobb a vegyes bíráskodás lenne. 50% zsűri, 50% közönség.

 • manocska kende

  nekem a svéd tetszett legjobban

 • Csengettyű

  Svencsike, te itt vagy? Párszor már interneten beléd botlottam, csak te nem tudsz róla 😀 Ja, mellesleg én 14 és fél éves vagyok, de SOHA nem szavaznék Lolára (ja, igen mellesleg a Lolácska-rajongó tiniktől nem kell tartanod, szerintem nem nézik az MTV-t, és ha nem nézik, akkor nem is szavaznak!)
  Húh, a görögöket aztán tényleg érdekli az Eurovízió!
  És ami az itthoni adatokat illeti, ha annyi ember aláírná az „Induljon újra a Táncdalfesztivál” petíciót, akik Magyarországon az ESC-et nézték, akkor lenne elég aláírás.