Eurovízió az m2-n: Azerbajdzsán

azerbaijanTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Február 12-én jelentette be Azerbajdzsán, hogy a fiatal AySel és a tapasztalt dalszerző Arash fog indulni az idei Eurovízión.

Aysel 1989.04.25-én született Bakuban, egyetemi professzori családban. Bika jegye is alátámasztja ambiciózus, odaadó és magabiztos személyiségét, valamint van benne versenyszellem is. AySel még csak 19 éves, de ambíciója párosul a tehetségébe vetett hittel, ami az Eurovízió színpadára való fellépést eredményezte hazája képviseletében. AySel 4 éves korában kezdett énekelni. 8 évesen részt vett a Nemzeti Énekesek versenyén, 2001-ben a rangos azerbajdzsáni Phore versenyt sikerült megnyernie. 13 évesen elkezdte zongoratanulmányait egy bakui zeneiskolában, ugyanott kórustag is lett. AySel szenvedélye a zongora már gyerekkora óta. Nem is csoda, hiszen szüleinek van egy különleges, XVII. századból származó zongorája is otthon. AySel 2004-ben az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait a FLEX csereprogramon keresztül. Megérkezése után pár nappal jelentkezett a helyi kórusba, és elkezdte a felkészülést a fiatal énekesek versenyére. Kinti tanulmányai alatt 3 aranyérmet tudott begyűjteni különböző rangos versenyeken, melyeket a Déli Arkansas Egyetemen és austini Texas Egyetemen rendeztek meg. Jelenleg az azerbajdzsáni Idegen Nyelvek Egyetemének hallgatója, ezzel egyidejűleg készül a moszkvai Eurovíziós Dalfesztiválra.

A híres énekes, szerző, showman és producer, vagyis Arash 1977.04.23-án született Irán fővárosában, Teheránban. 10 éves korában költözött családjával Svédországba. Első albumát 2005 júniusában adta ki a Warner, ekkor fejezte be főiskolai tanulmányait. Slágerei, a ”Boro Boro” (Menj tovább) és ”Temptation” az európai slágerlistákon is megjelentek, az MTV zenecsatorna 20 regionális adója szerte a világon kiemelten sugározta videóit. Kelet-, és Délkelet-Európában jelentős sikereket ért el a slágerlistákon. Arash című albuma aranylemez lett Németországban, Oroszországban, Szlovéniában és Görögországban, a Boro Boro pedig Svédországban. Arashnak vannak azerbajdzsáni gyökerei is, ez a magyarázat arra, hogy miért jelentkezett a nemzeti válogatóra. Február 12-én jelentette be Azerbajdzsán az AySel & Arash Eurovízió-duót, akik a nemzeti döntő hét tagú zsűrijének döntése alapján fognak Moszkvába utazni. A duó a második elődöntő 12. fellépői lesznek. A magyar versenyző után közvetlenül hallhatjuk „Always” című versenydalukat, így – mivel közös elődöntőben vagyunk – a magyar nézőktől is várják a szavazatokat. Ma este, 20.55-től nézhetjük meg a dalról készült videoklipet az m2-n.

Comments

8 hozzászólás a(z) “Eurovízió az m2-n: Azerbajdzsán” bejegyzéshez

 1. Demien avatar
  Demien

  A dalról csak annyit…Variácíok egy témára…a videó meg olyan amilyen …olyan semmilyen

 2. Bálint avatar
  Bálint

  Sztem ez az egyik legjobb dal idén:) nekem a klip is tetszett

 3. Zsolesz avatar
  Zsolesz

  A dal nagyon jó de semmi egyedi, tömegtermelés ez is!!! Ha csak közönség szavazna akkor TOP 5! Zsürivel jó ha TOP 1O!!! nekem tetszik!!!

 4. Erzsi avatar
  Erzsi

  A klip sokat javít a helyzeten, de nem nagyon értem mit esznek ezen a dalon. Kiszámított tucatáru. Állítólag ezt szereti a nép. Nálam sehol sincs.

 5. Gabesz avatar
  Gabesz

  Ha olyan „szakmai zsüri” lesz mindenhol mint nálunk (gondolom naggyábol ugyanaz marad a zsüri) akkor kiszámíthatatlanabb lesz a verseny mint eddig

 6. Bálint the 2nd avatar
  Bálint the 2nd

  Köszönöm Erzsi!

 7. Erzsi avatar
  Erzsi

  Bocs, Bálint! Meg is lepődtem, amikor azt írtad, az egyik legjobb dal. Valahogy nem vall rád. (Játszom itt az eszem, hogy ismerem az ízlésedet, mi?!)

 8. Sanya avatar
  Sanya

  Dobogós lesz mindenképp,nem lepődnék meg ha az azeri szám idén nyertes lenne.Arash szerzeményeire nem csak az eurovíziós rajongók vevők:)nagy sikere lesz,mindenesetre nem Cipela és Fairytale szinvonalú előadás lesz.Hajrá Azerbajdzsán!!!