Naptár

2009. március
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2009: tiltakozás az izraeli zsidó-arab duett fellépése ellen

noa_mira_awadTudósító: Klész Imre
Forrás: guardian.co.uk

Izrael idei eurovíziós versenydalát arab művészek bírálják, kapcsolatba hozzák a kialakult gázai konfliktussal. Achinoam Nini, híres zsidó izraeli énekes és békeaktivista, aki Noa-ként ismert, duettet fog énekelni Mira Awad-dal, a szintén ismert arab izraeli énekessel és színésznővel. A páros már régóta dolgozik együtt, elpróbáltak 4 dalt héberül, arabul és angolul, ezek közül az egyiket láthatjuk májusban, Moszkvában. Miután Izrael elkezdte támadását Gáza ellen december végén, Nini lett kiválasztva az izraeli IBA köztelevízió által.

Awad, aki nagy népszerűségre tett szert az egyik televíziós sorozatban, elsőként fogja arabként Izraelt képviselni a versenyen. Körülbelül az izraeliek fele arab, akiknek egyenlő jogaik vannak, de évekig diszkriminálva voltak.

A duett ötlete Ninitől származott, tudja, hogy milliók fogják nézni őket a színpadon, ami egyben lehetőséget ad a béke üzenetére: „Az emberek látni fognak egy arab lányt, aki zsidónak néz ki, illetve egy zsidó lányt, aki arabnak néz ki. Mi ilyenek vagyunk, és talán ez fel fogja nyitni az emberek szemét.”

Néhány arab, izraeli és palesztin művész írt Awadnak egy nyílt levelet, kérve a visszalépést a versenytől.

„Az izraeli kormány kettőtöket küldi Moszkvába, saját propaganda gépezetük részeként, hogy próbálják bemutatni a zsidók és arabok egymás mellett élését, mialatt elterelik a figyelmet a mindennapos palesztin civilek mészárlásról. Kérünk Mira, a gázai gyerekek érdekében, és az ország összes arab és zsidó gyermeke érdekében, ne legyél bűnrészese a gyilkoló gépezetnek.”

Ennek ellenére a páros nem rettent el, Awad fel akarja hívni a figyelmet, hogy a zsidóknak és araboknak nincs más lehetősége, meg kell találniuk a módját az egymás mellett éléshez. „Ez nekem nagyon fontos, nem fogok visszahúzódni és eltűnni” – nyilatkozta az Associated Press-nek.

A korábbi izraeli indulók eklektikus mixet alkotnak. Két évvel ezelőtt a Teapacks nevű együttes a Dél-izraeli Sderot városából jött, ezt a várost hosszú ideig támadták rakétákkal a palesztinok Gázából. A daluk a terrorizmus fenyegetéséről szólt, „Push the Button”, vagyis „Nyomd meg a gombot” volt a címe. A legsikeresebb versenyzőjük a transszexuális művész, Dana International volt, aki 1998-ban elhozta a győzelmet a „Diva” című dallal.

Eredeti cikk itt: http://www.guardian.co.uk/world/2009/feb/26/israel-eurovison-jewish-arab-duet

3 hozzászólás Eurovízió 2009: tiltakozás az izraeli zsidó-arab duett fellépése ellen

 • Sanya

  Nekem tetszik a duett,semmi bajom a számmal.Azt,hogy a politika és háborúk miatt ne lépjen fel együtt a két énekes szerintem hülyeség,bár ezt ők tudják…..

 • Kristoffer

  A nyílt levél írói idióták. A szám épphogy a békességet támogatja. Épphogy felhívja a figyelmet, hogy lehet ezt máshogy is megoldani mint háborúval -> békével. Ahogy a szám is mondja: There must be another way -> Kell lennie egy másik útnak!

 • szkipper

  Amikor a fajvédő jobbikos magyarjaink felháborodnak a zsidó agresszión ,
  vajon gondolnak e arra ,hogy az izraeliek próbálhatják e magukat megvédeni legalább annyira ,hogy ne kelljen minden házból óvóhelyet csinálni és minden busz megállóból géppuskaállást.Valamint minden arab iskolásgyerek táskáját átnézni a csokoládéba csomagolt bombákat megkeresni.
  Ha a cigány fertőzés elleni védelem eszköze a gárda és a csendőrség, a fiúknak akkor mi bajuk a zsidók módszereivel? Mennyivel jobbak náluk ,?
  Én úgy látom , hogy az etnikai probléma megoldására pont ezt a példát követik.

  Hát nem az együtt élés, éneklés érvényesülés a megoldás?
  A demográfiai versenyt elvesztettük , mi is a zsidók is . vagy a békés egymással élés vagy egymás kiirtása a megoldás .
  Ha tényleg itt a világvége 2012 december 12 én akkor meg mire ez a ricsaj.
  Inkább azon kellene egy kicsit elmerengeni ,hogy ha az örökkévaló elé kerülünk ,akkor mit mondunk majd neki miért nem mentettük meg a földet ahelyett , hogy egymást vertük fejbe?
  Mert csak azt tudjuk majd mondani , hogy azért mert a Tóra a Biblia és a Korán nem pontosan ugyanúgy fejezi ki a közös istenünk igazságát.
  És akkor az örökkévaló sóhajt egyet és letelefonál a pokolba unokatestvérének, és megkérdezi van e még hely hat és fél milliárd idióta számára!