Naptár

2009. március
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

A svédek döntöttek: profi operaénekest küldenek az Eurovíziós Dalversenyre

swedenTudósító: Klész Imre
Forrás: hirado.hu (György-Horváth Zsuzsa)

Waterloo óta tudjuk, érdemes odafigyelni a svédekre, akik ha kell, életüket és vérüket áldozzák egy-egy előkelő megjelenésért az Eurovíziós Dalversenyen. Az ABBA ezzel a dallal írta be magát a könnyűzenei nagylexikonba, és ez lett minden idők leismertebb győztes dala a nemzetközi verseny történetében.

Állítom, hogy Svédországban a leggyakoribb beszédtéma az időjárás mellett a „Melodifestivalen”, szó szerint dallamfesztivál, amely hónapokig tartja lázban a svédeket, és amely beugró az Eurovíziós dalversenyre. A téma iránt akkor kezdem el komolyan érdeklődni, amikor három és fél éves kislányom egy WC- papír gurigával a kezében adta elő a tükör előtt saját szerzeményét, ami szerinte a Melodifestivalen-ra való.(Gyorsan hozzá kell tennem, hogy az esti főműsoridőben sugárzott adásból egyetlen kockát sem látott, ám az oviban az őrület, mint a bárányhimlő úgy terjedt, és fertőzte meg pillanatok alatt a jövő megasztárjait.)

Az Eurovíziós Dalverseny svéd nemzeti döntőjét 50 évvel ezelőtt rendezték meg először, és mondanom sem kell, azóta évről- évre sikeresebb. Minden alkalommal döntögetik a rekordokat, az idén például 3440 dalt neveztek be a versenybe. Ezek közül választotta ki a zsűri a legjobb huszonnyolcat, amit aztán a közönségre bízott. És ezzel elkezdődött a hónapokig tartó őrület. Négy elődöntőt rendeztek az ország különböző nagyvárosaiban, amelyeket természetesen közvetített a svéd állami televízió. Telefonhívásokkal és sms-ekkel juttatta tovább a közönség azt a nyolc kedvencet, aki végül továbbjutott a Svédország legnagyobb sportarénájában, a stockholmi Globenben  megrendezett fináléba. Az előadók között voltak kezdő zenészek és régi motorosok, svédek és nem svédek, tizenévesek, és ötven fölöttiek, sőt olyan is, aki görögül adta elő a versenydalát. Az idén Malena Ernman operaénekes lett a befutó, aki a milanói Scala, a New York-i Metropolitan és a svéd Opera után úgy látszik, valami másra vágyott. Megkapta. Közel 323 ezer néző szavazott a dalára, amely műfaját tekintve poposított opera, vagy operára írt pop, mellesleg egy szerelmes szerzemény. Íme:

A közvélemény-kutatások szerint a svédeket nem lepte meg a végeredmény, bár érdekes, hogy a hetekig tartó találgatások és újságcikkek nem az ő sikerét jósolták meg. Így legalább ébren lehetett tartani annak a több mint 3 és fél millió (!) nézőnek a figyelmét, aki megnézte a döntőt. A 9 milliós svéd lakosságból közel két millió néző szavazott a kedvencekre.

A cikkíró az MTV műsorvezetője volt, jelenleg Svédországban él.

1 comment to A svédek döntöttek: profi operaénekest küldenek az Eurovíziós Dalversenyre